מהו רישום בטאבו?
על פי חוק המקרקעין, כל נכס נדל”ני: דירה, בניין, מגרש, וכדומה, שנרכשו, בין אם במכר ובין אם בחכירה, יקבלו את תוקפם החוקי והסופי, בעיקר בהיבט הקנייני, רק אחרי שירשמו באגף לרישום והסדר מקרקעין, בפנקסי המקרקעין, כלומר בטאבו.
חשוב לבצע רישום בטאבו, מאחר ופעולה זו מעלה את ערך הנכס, מעניקה תוקף חוקי לרישום בפנקסי המקרקעין, מאפשרת העברת זכויות במידת הצורך, מקנה הקלות בתהליך קבלה של משכנתאות, חוסכת זמן והוצאות מיותרות, וחשובה במקרה של העברת בעלות בנכס.
איך להזמין עבור רישום בטאבו נסח רישום מקרקעין?
קיימות שתי דרכים בהן ניתן להזמין נסח טאבו - נסח חתום ורשמי: לגשת ללשכת רישום המקרקעין הרלוונטית לאזור הנכס ולשלם את האגרה הנדרשת.באחד מאתרי האינטרנט של הזכיינים המורשים, המייצגים את משרד המשפטים לצורך הזמנת נסח טאבו ורישום בטאבו. חברות אלה גובות, נוסף על האגרה המתבקשת, גם עמלת שירות. החברות הן: בי.די.אי, חברת הדואר וקו מנחה.
איזה מידע הנוגע לרישום בטאבו אפשר לקבל מפנקסי המקרקעין?
שירות התשלומים הממשלתי, או הזכיינים של משרד המשפטים, מספקים (תמורת תשלום) מידע על כל החלקות או הדירות בבתים משותפים, מידע היסטורי ממוחשב, מידע על אחד מבעלי הזכויות בנכס שבו מעל לחמישים בעלים, או מידע מלא וחלקי, על כל הדירות בבית משותף. המידע המתקבל באמצעות שירותים אלו, הוא לא בעל תוקף משפטי ולא נסח טאבו רשמי.
אלו בעיות עשויות להיגרם במידה ונכס אינו רשום בטאבו?
הבעיה החמורה ביותר שיכולה לצוץ למי שהנכס שלו אינו רשום בטאבו, היא אי היכולת להוכיח כי הנכס, אכן שייך על פי חוק לבעליו. הבעיה הזו עולה במקרים בהם בעל הנכס הלא רשום רוצה למכור את הנכס, או בהליך בקשת משכנתא מהבנק.
שום קונה פוטנציאלי בעל שכל והגיון לא יסכים לרכוש דירה ממי שלא רשום כבעלים החוקיים שלה, וגם הבנקים יגבו עמלה גבוהה הכרוכה בסיכון שבהענקת הלוואה למי שהנכס לא רשום על שמו. נקודה נוספת היא שכר הטרחה והתשלום לעורך הדין, עבור הרישום והבדיקה של הרישומים הקיימים,יהיו גבוהים יותר.
לכן, לכל בעלי הדירות או הנכסים האחרים, יש אינטרס ברור לכך שהנכס שלהם יהיה רשום בטאבו מהר ומסודר ככל האפשר.